Studenstska poseta brodogradilištu „Vahali” iz Mačvanske Mitrovice

Vesti i obaveštenja

31.05.2024.

U ponedeljak, 27. maja, Katedra za brodogradnju Mašinskog fakulteta organizovala je tradicionalnu studentsku posetu brodogradilištu „Vahali” iz Mačvanske Mitrovice, jednom od najuspešnijih brodogradilišta u regionu. Brodogradilište su obišli OAS studenti Modula za brodogradnju, a pored nastavnika sa Katedre za brodogradnju, van. prof. dr Milana Kalajdžića, van. prof. dr Nikole Momčilovića, doc. dr Stefana Rudakovića i asist. Ines Ivković, studente je predvodio i njihov profesor sa Katedre za proizvodno mašinstvo, van. prof. dr Branko Kokotović, koji im predaje Tehnologiju brodogradnje.

Brodogradilište je specijalizovano za gradnju luksuznih putničkih brodova – rečnih kruzera. Na njihovom projektovanju i u procesu gradnje, od idejnog rešenja sve do kompletnog proizvoda, učestvuje veliki broj inženjera koji su zavšili brodogradnju na Mašinskom fakultetu, koristeći ne samo znanja iz uže oblasti brodogradnje, već i iz širokog spektra mašinske struke. Stoga se od njih očekuje da na svakodnevnom nivou rešavaju probleme vezane za brodske cevovode, pripremu radioničke dokumentacije, funkcionisanje i testiranje pogonskih mašina i raznih uređaja, optimizaciju proizvodnih procesa, kontrolu kvaliteta, menadžment, logistiku, pa neretko i probleme vezane za estetiku i ergonomiju proizvoda.

Studenti su bili u prilici da se upoznaju sa celim procesom projektovanja i proizvodnje ovakvih objekata, pa je i sama poseta organizovana tako da prati proizvodni proces broda. Imali su sreću da su u tom trenutku, pored brodova u fazi projektovanja, četiri broda bila u procesu gradnje – prvi u fazi sečenja i obrade elemenata, drugi u procesu gradnje prostornih sekcija u halama, treći na navozu u završnim fazama opremanja, a četvrti je nedavno svečano porinut u vodu. Inženjeri iz brodogradilišta, Ivan Kolarik, Zoran Stanojčić, Slobodan Medić i ostali, inače bivši đaci naše škole, posebno su se potrudili da studentima prenesu praktična znanja.

Na kraju posete, „Vahali” je posetiocima poklonio maketu svog brodogradilišta, kao znak uspešne i dugogodišnje saradnje sa Fakultetom. Katedra za brodogradnju izražava zahvalnost za već tradicionalno gostoprimstvo brodogradilišta „Vahali”. Inače, „Vahali” je u septembru 2023. godine obeležio 100 godina postojanja i na taj način zaslužio titulu (zvanje) „Royal” od svoje kraljevine, koja govori o posebnom značaju ove kompanije za državu Holandiju.