Studentski tim i profesori Katedre u promociji energetske efikasnosti plovila

Vesti i obaveštenja

05.12.2023.

Studentski tim Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu „Confluence Belgrade”, zajedno sa svojim nastavnicima vanrednim profesoromima dr Milanom Kalajdžićem i dr Nikolom Momčilovićem, vratili su se sa značajne i uzbudljive ekskurzije po Boki Kotorskoj, gde su učestovali i prezentovali svoje radove na konferenciji „3rd Kotor International Maritime Conference (KIMC2023)” u organizaciji Univerziteta Crne Gore, Pomorskog fakulteta Kotor. Učesnike konferencije su činili predstavnici preko 45 institucija iz više od 20 zemalja, koji su najvećim delom dolazili sa tehničkih fakulteta koji se bave pomorstvom, brodomašinstvom, brodogradnjom, elektrotehnikom i ostalim disciplinama veznim za brod, ali i iz industrije i regulatornih tela. Paralelno sa trajanjem konferencije, studenti su imali i brojne druge aktivnosti i stručne posete.

U okviru konferencije, naš studenski tim, koji ove godine čine Nikola Čavor, Ivana Nedeljković, Sima Topalović, Lav Vukotić, Dragoljub Đurović, Mateja Jocić i Jovan Stanković, pod mentorstvom pomenutih profesora, održao je dve prezentacije u okviru studenske sekcije, i to:

The design and manufacturing of the solar-powered waste-collecting vessel “Sava ECO” (predavač: Nikola Čavor)

i

Enhancing the “Sava Eco” waste-collecting vessel (predavač: Lav Vukotić)

Sa zadovoljstvom ističemo da su oba rada dočekana sa značajnim interesovanjem i ispraćena velikim aplauzima, dok smo posebno ponosni da je prvi rad nagrađen kao najbolji rad master studentske sekcije na konferenciji.

Takođe, naši studenti su imali javnu prezentaciju i porinuće svog broda Sava ECO u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva, uz prisustvo učesnika konferencije, kao i studenata iz Kotora i brojnih medija. Kratku uvodnu priču o istorijatu tima „Confluence Belgrade” i takmičenjima na kojima je do sada učestvovao, dao je profesor Milan Kalajdžić, a studenti su zatim prikazali performanse plovila u službi.

U okviru konferencije i naši profesori izložili su dva rada, i to: Simulating ultimate bending moment of ageing hulls: a bulk carrier case study (autori: Nikola Momčilović, Milan Kalajdžić, Nemanja Ilić) i Finite element analysis of unconventional hull (autori: Nikola Momčilović, Luka Popović). Takođe, Nikola Momčilović predsedavao je sesijom pod nazivom Autonomous vessels.

Po završetku konferencije, studenti i profesori su posetili brodogradilište Adriatic 42 (bivše brodogradilište Bijela) gde na najodgovornijim inženjerskim pozicijama rade, kao što su i nekada radili, bivši studenti našeg Fakulteta. Takođe, studentski tim je posetio i čuveni jedrenjak – školski brod Jadran, podmornicu P-821 Heroj i muzej bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal iz Tivta. Stručne posete su svojim pričama i vođenjima obogatili naš profesor u penziji dr Dejan Radojčić, poznati novinar i istoričar pomorstva i brodogradnje Siniša Luković, kustos muzeja Arsenala Dražen Jovanović, bivši član posade podmornice Heroj Đorđe Nedeljkov, komandant školskog broda Jadran i brojni sadašnji i bivši inženjeri dva brodogradilišta iz Boke Kotorske. Studenti su posetili i privatno brodogradilište i remontni centar za jahte Navar iz Tivta, koji vode otac i dva sina koji su završili brodogradnju na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Veoma smo im zahvalni na podeljenim iskustvima i gostoprimstvu.

U nastavku su linkovi ka nekim od zaista mnogobrojnih medijskih izveštaja o našoj poseti.

Radio Kotor – Solarno plovilo Sava EKO porinuto i testirano u kotoru

Vijesti 1 – “Sava Eco” kupi smeće iz mora ploveći na baterije i energiju sunca

Vijesti 2 – Beogradski studenti brodogradnje završili trodnevnu stručnu ekskurziju po Boki