Predstavljanje umetničkog rada Nine Ivanović povodom 75 godina Katedre

Vesti i obaveštenja

19.12.2023.

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na predstavljanje umetničkog rada „Brod (sekcija 1101)” umetnice Nine Ivanović, postavljenog povodom 75 godina Katedre za brodogradnju, koje će se održati u subotu 23.12.2023. godine u 13.00, u dvorištu Stare toplane Mašinskog fakulteta (Ivankovačka 5-7).

Na ovom monumentalnom radu prikazan je proces izgradnje broda, koji se započinje i ispraća radom inženjerki i inženjera brodogradnje. Iako on podrazumeva i faze koje mu prethode – od ideje preko projektovanja i razrade tehničke dokumentacije, ali i one koji dolaze posle – završna obrada, opremanje, porinuće i eksploatacija, procesom izrade broda u brodogradilištu se njegova veličajnost i kompleksnost, koja do tada postoji kao inženjerska misao, konačno materijalizuje. Saradnja između Katedre za brodogradnju i Nine Ivanović, i ideja o nastanku umetničkog rada proistekla je iz želje da se kroz spoj umetnosti i inženjerstva približe brodogradnja i savremeno likovno stvaralaštvo. Postavljanjem umetničke instalacije u javni prostor na fasadi zgrade u kojoj se nalazi Katedra, posetioci i prolaznici imaju priliku da se zainteresuju za brodograđevnu praksu, dok studenti i nastavnici prepoznaju detalje i konkretne elemente s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Tokom istraživanja, umetnica Nina Ivanović je posetila Katedru za brodogradnju, brodogradilište, razgovarala sa inženjerima i tehničarima, upoznala procese i faze projektovanja i proizvodnje, te osetila atmosferu koja vlada u velikim proizvodnim halama. Kroz istraživački proces je stekla uvid u to kako izgleda brodograđevna praksa, ali i izučavanje brodogradnje u Srbiji danas, a potom je to znanje prenela na crtež po kome je nastao finalni umetnički rad. On je izrađen u autorkinoj osobenoj tehnici, koja se nalazi između crteža, skulpture i instalacije. Ivanović je tehniku izrade prostornih crteža razvijala od početka svog stvaralaštva, a motivi koje obrađuje su vezani za prirodne i urbane pejzaže, osvrćući se na prikaze svakodnevnice, radnika i ekološke teme. Rad „Brod (sekcija 1101)” je njeno najveće delo u javnom prostoru.

***

Nina Ivanović je diplomirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine. Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz grupne i samostalne izložbe, letnje škole, domaće i internacionalne radionice. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018). Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada „Pejzaži” u italijanskom gradu Vitorio Veneto u okviru izložbe „1918. Quando scoppia la pace” (2018) i svetlosne instalacije „Perači prozora” na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019). Suosnivačica je Umetničkog kolektiva U10, tima koji od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. U svom radu bavi se svakodnevnicom kroz različite medije poput crteža, fotografije i žičanih instalacija. Živi i radi u Beogradu.

www.ninaivanovic.com

***

Kustoskinja: Sanda Kalebić

Rukovodilac ispred Katedre za brodogradnju: doc. dr Stefan Rudaković

Stručna saradnica: Bojana Atlija

Varilac: Jan Sklabinski

Instalacija rada na fasadi: Marko Miniti

Zahvaljujemo se brodogradilištu Vahali na gostoprimstvu, i kompaniji Signify na pomoći pri projektovanju osvetljenja.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.