Poseta radionici drvenih čamaca u Prčanju

Vesti i obaveštenja

18.12.2022.

Svako putovanje na stručne skupove dobra je prilika da se održavaju kontakti sa našim starim studentima. Tako su prethodne nedelje profesori Katedra za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu, Milan Kalajdžic i Nikola Momčilović, nakon učešća u “2nd Kotor International Maritime Conference” posetili našeg bivšeg studenta – inženjera brodogradnje, Vitomir Anta Vujovic. Vitomir se bavi restauracijom i izradom drvenih barki, i to u radionici koju je sam napravio u svom rodnom Prčanju, u Boki Kotorskoj (na pedesetak metara od kuće čuvenog moreplovca Iva Vizina).

Vitomir čuva zanat starih majstora i svoje porodice. Većinu toga radi ručno, vodeći računa o najsitnijim detaljima, u estetskom i tehničkom smislu. Dobitnik je međunarodne nagrade “Big See Wood Award 2019”, za projekat Plaforma Pasara – Wooden Boat. Ova nagrada se dodeljuje za različite kreativne oblasti industrije i Vitomir ju je dobio za primenu savremenih tehnologija u funkciji tradicionalne drvene brodogradnje, a za nagradu ga je prijavilo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Katedra za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu je ponosna na rad svojih bivših studenata i srećni smo što našu struku uvek predstavljaju u najboljem svetlu. Za kraj, još fotografija.