Održan DBIT: Ugradnja i eksploatacija STAGE 5 motora na rečnim kruzerima

DBIT sastanci

09.05.2023.

Kraj meseca aprila obeležio je još jedan zanimljiv sastanak Društva brodograđevnih inženjera i tehničara DBIT. Članovi društva, Ivan Kolarik i Milos Jesretic su, kao predstavnici brodogradilišta VAHALI Shipyards Zasavica, održali predavanje o izazovima u ugradnji i eksploataciji STAGE 5 motora na rečnim kruzerima.


Brodogradilište Vahali je nedavno počelo sa implementacijom ovih motora u projekte svojih rečnih kruzera, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova sa ovih brodova i odgovorilo na regulatorne zahteve. Ovakva novina je, naravno, zahtevala uvođenje mnogih promena u oblik mašinskog prostora i raspored unutar njega, kao i razne adaptacije u toku same ugradnje. Na predavanju se moglo čuti o tome na koji način je oblik krme promenjen nakon hidrodinamičkih ispitivanja u holandskom institutu MARIN, kako je doneta odluka o korišćenju četiri nezavisna propulzora, i na koji način su rešeni problemi sa ventilacijom i visokim temperaturama u mašinskom prostoru. Saznali smo i kako su tekli pregovori sa proizvođačima motora i drugih komponenti i na koji način su oni prilagodili svoje proizvode ovom jedinstvenom projektu. Predavači su sa ostalim članovima DBIT-a podelili i iskustva sa uspešne probne vožnje i planove za dodatno unapređenje ovakvih projekata u budućnosti.


Kao i uvek, predavanje je pratila živa diskusija u toku koje se govorilo i o iskustvima drugih članova DBIT-a pri radu na sličnim projektima na različitim brodovima i u drugim delovima sveta.