Održan DBIT: Energy Transition, Automation, and Resilience of Inland and Coastal Shipping

DBIT sastanci

04.06.2024.

Poslednje okupljanje Društva brodograđevnih inženjera i tehničara pred letnju pauzu proteklo je u svetlu savremenih trendova istraživanja i problematike rečnog saobraćaja, uz diskusiju, raznovrsna pitanja, kao i druženje alumnista Mašinskog fakulteta i njihovih gostiju.

Predavač je bio dr Igor Bačkalov, inženjer brodogradnje, naučnik u brodarskom institutu DST (Development Centre for Ship Technology and Transport Systems) iz Duizburga, a inače doskorašnji profesor na Katedri za brodogradnju Mašinskog fakulteta u Beogradu. Predavanje pod nazivom „Energy transition, automation, and resilience of inland and coastal shipping” obuhvatalo je izbor istraživačkih projekata u kojima učestvuje DST, a koji se bave trenutno najvažnijim temama u ovoj oblasti brodogradnje: energetskom tranzicijom, automatizacijom i prilagodljivošću rečnih i obalnih brodova klimatskim promenama, novim propisima, novim uslovima na tržištu, itd. DST je institut specijalizovan za hidrodinamiku broda u plitkoj vodi i bavi se istraživanjima vezanim za rečne i obalne brodove. Trenutno učestvuju na više evropskih i nacionalnih projekata.

Ovo je drugi događaj hibridnog tipa organizovan od strane DBIT-a, u kojem je osim uživo, bio omogućen i prenos za onlajn učesnike. Predavanju je prisustvovalo 45 učesnika, među kojima su gosti bili i profesori sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Uz njih, oko 20 učesnika se priključilo putem interneta, među kojima su većinom bili bivši đaci naše škole, kao i profesori iz inostranstva.

Dr Bačkalov je predstavio istraživačke kapacitete DST-a, snimke eksperimenata u bazenima za modelska ispitivanja, simulator za obuku posade brodova, centar za daljinsko upravljanje brodovima, eksperimentalni model autonomnog plovila, kao i postrojenja i brodove koje koriste za demonstraciju različitih sistema nastalih kao rezultat istraživanja. Uz priču o razvoju novih objekata, konkretno na primeru razvoja broda za bunkerisanje trajekata amonijakom kao pogonskim gorivom, dr Bačkalov je spomenuo i važnost kako klasičnih brodograđevnih kurseva u visokom obrazovanju, tako i pravovremenog osvežavanja nastave, prateći savremene trendove.

Nakon prezentacije, usledila je diskusija, iz koje se moglo zaključiti da su obrađene teme od interesa za učesnike.  Pitanja publike su, između ostalog, bila o energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji, pouzdanosti automatizovanih brodova i njihovoj ulozi, budućem razvoju brodogradnje i brodarstva i prilagođavanju obrazovanja ovim promenama.

Na kraju je usledio tradicionalni neformalni deo DBIT sastanaka, koji je ovaj put organizovan u okviru prostorija Mašinskog fakulteta, a koji članovi DBIT-a uvek iskoriste za nastavak diskusije, međusobna upoznavanja različitih generacija, i razmenu iskustva.