Održan DBIT: Energetska (ne)efikasnost brodova – Procena performansi pomorskih plovila

DBIT sastanci

08.12.2023.

U ponedeljak 04.12.2023. godine, održan je sastanak Društva brodograđevnih inženjera i tehničara Srbije (DBIT) na kojem je, na početku sastanka, objavljeno da je dugogodišnji predsednik ovog društva, prof. dr Milorad Motok svojim penzionisanjem, prestao da obavlja tu funkciju. Novi predsednik DBIT-a postao je van. prof. dr Nikola Momčilović, takođe profesor sa Katedre za brodogradnju Mašinskog fakulteta iz Beograda. Momčilović je pozvao industriju da se aktivnije uključi u rad ovog društva i izneo planove o unapređenju rada kroz: sređivanje baze i vidljivost članova društva, potencijalno prenošenje predavanja „online”, postavljanje jasnih kriterijuma za članstvo u ovoj organizaciji, uvođenje odbora i slično.

Svakako najzanimljiviji deo sastanka bilo je predavanje, a kao i uvek – dinamična diskusija, pogotovo među iskusnijim inženjerima. Zanimljivo i veoma aktuelno predavanje održao je naš mladi kolega i inženjer brodogradnje Matija Vasilev, iz kompanije Ocean Pro iz Beograda, a ujedno i student doktorskih studija Mašinskog fakulteta. Tema njegovog predavanja bila je „Energetska (ne)efikasnost brodova: Procena performansi pomorskih plovila”. Matija je govorio o evoluciji propisa Međunarodne pomorske organizacije (IMO), o tome koliko brod zaista zagađuje, koji su trendovi u metodama smanjenja emisija i šta mi kao inženjeri možemo da uradimo tim povodom. Najveću pažnju publike pridobila je priča o ličnim iskustvima primenjene mera poboljšanja energetske efikasnosti brodova i kakvo je realno stanje efikasnosti brodova. Učesnici diskusije su se složili da je sadašnji način evaluacije energetske efikasnosti, usvojen od strane IMO-a, pre svega nominalan i nije egzaktan, a da ima i drugih načina ocenjivanja efikasnosti brodova. Takođe, skrenuta je pažnja i na plovila koja trenutno ne moraju da zadovolje ove propise, a izvori su emisije gasova.

Po mnogima najbitniji deo sastanka (koji je odavno već postao tradicija) desio se posle predavanja, a to je odlazak u lokalni pab na pivo, gde se diskusija (networking) nastavila do duboko u noć.