Katedra za brodogradnju danas slavi 75 godina od osnivanja!

Vesti i obaveštenja

12.02.2023.

Odlukom Saveta Tehničkog fakulteta od 12. februara 1948. godine osnovana je Katedra za brodogradnju, u okviru tada Tehničkog fakulteta od kojeg je ubrzo nastao Mašinski fakultet. Za prvog šefa Katedre postavljen je prof. Jakov Hlitčijev, koji je zajedno sa prof. Stevanom Stevovićem bio glavni zagovornik i osnivač Katedre.

U svojih 75 godina postojanja, Katedra je obrazovala preko 500 inženjera brodogradnje, dok je nastavu i istraživanje sprovodilo preko 30 nastavnika i saradnika koji su zaslužni za osnivanje i osavremenjivanje brodskih predmeta, te razvoj brodogradnje u Srbiji, ali i u regionu i svetu. Alumnisti naše Katedre su s velikim uspehom svojim znanjem i posvećenim radom ostvarili karijere u brojnim domaćim i inostranim kompanijama, projektnim biroima, brodogradilištima, klasifikacionim društvima i drugim naučnim i obrazovnim institucijama.

Obeležavanje ovog značajnog jubileja će biti upriličeno nizom aktivnosti početkom jeseni, a do tada za više sadržaja pratite naše objave na sajtu i društvenim mrežama.